Skicarrière

2,5
Mijn opa kocht jaren geleden een appartementje in Puy Saint Vincent, een leuk skigebiedje in de Franse Alpen. Mijn ouders gingen op wintersport, en ik stond zodoende ook al jong op de ski’s. De eerste wintersportvakantie dat ik kon lopen was ik 1,5 jaar oud en stond ik al op plastic skietjes die je aan je schoen kunt gespen. Een jaar later kreeg ik mijn eerste paar echte ski’s en begon ik mijn carrière.

De Schans
Het skiën heb ik van mijn ouders geleerd. Toen ze het idee hadden dat ze me niets meer konden bijbrengen, zijn we gaan kijken bij skiclub De Schans in Uden. Daar werd ik lid en kwam ik in het wedstrijdteam. Zo ben ik in het wedstrijdwereldje gerold. Vanaf ongeveer mijn 9e ski ik wedstrijden op de borstelbanen door heel Nederland. Alle wintervakanties ging ik met mijn ouders naar het appartement in Frankrijk. Af en toe trainde ik ook een weekje in de sneeuw. Skiën vond ik erg leuk, maar ik had nooit het idee echt goed te kunnen worden, tenminste niet internationaal. Maar daar dacht mijn toenmalige trainer op de baan, Robbert Coenraads, anders over. Ik begon op de borstelbaan steeds beter te presteren. Met bovengenoemde trainer ben ik in het seizoen 2002-2003, meer naar de sneeuw geweest om te trainen. Daar heb ik veel van geleerd. Dat jaar werd ik Nederlands kampioen op de slalom en combinatie.

Snowsports Academy Racing
Na dat jaar heb ik me aangesloten bij het FIS-team van Snowsports Academy Racing. Ik ben dat seizoen meer dan 20 weken naar het buitenland geweest om te trainen, en ben niet aan de geplande studie geneeskunde begonnen. Inmiddels doe ik al 8 jaar aan topsport. De 20 weken zijn uitgebreid naar bijna 35 weken en heel de winter woon ik in Oostenrijk. De wens geneeskunde te studeren heb ik laten varen en ben inmiddels afgestudeerd aan de Johan Cruijff University (Commerciële Sport Economie). De eerste jaren ben ik enorm vooruit gegaan. Daarna heb ik helaas veel last gehad van blessures. Maar ondanks de ziekte van Pfeiffer en twee schouderblessures die er voor hebben gezorgd dat ik vier seizoenen niet optimaal kon trainen en presteren, geloofde ik er nog steeds in dat ik de top kon bereiken. Inmiddels was ik weer blessure vrij, en behoorde tot de top 3 van Nederland.

Daarna
Na 6 jaar trainen bij SAR, heb ik de keus gemaakt om weg te gaan bij Snowsports Academy Racing. Ik was toe aan een andere omgeving. Die werd me geboden bij de nationale selectie. Omdat ik niet heb voldaan aan de selectie-eisen was ik echter geen lid van de selectie. Wel bood de bond me de mogelijkheid om het het volledige programma mee te draaien. Deze situatie beviel goed, en zo heb ik de laatste 3 jaren getraind.

Na de skicarrière
Na dat seizoen heb ik de keus gemaakt om te stoppen met skiën op dit niveau. De resultaten waren helaas niet goed genoeg om het vertrouwen te houden dat ik nog die top kon halen. Helaas is de sport dan te duur om nog puur voor mijn plezier te doen. Ik doe niets liever dan skiën, maar het was tijd om verder te kijken.
Stoppen met skiën zal ik niet. Ik ging eerst aan de slag bij Snowsports Academy Racing. Als trainer, en coördinator op kantoor. Na drie ging ik als zelfstandige aan de slag met mijn bedrijf G-Force, en richtte ik me vooral op het geven van trainingen. Na afloop van dat seizoen was het echter tijd voor iets anders.

Nu
Inmiddels ben ik al weer voor het tweede seizoen werkzaam als hoofdtrainer bij Ski Racing Heemskerk. Dit combineer ik met andere werkzaamheden in de skisport, en training geven aan andere skiërs. Ook heb ik inmiddels een coaching opleiding gevolgd, en ben ik werkzaam als coach bij EQfit. Op die manier help ik mensen met hun persoonlijke ontwikkeling. Dit is een super mooi combinatie met het trainerschap.
Ondertussen heb ik ook het eerste deel van de Oostenrijkse C-trainer opleiding gedaan, en komt het skispecifieke deel nog aan bod. Ik blijf me nou eenmaal graag op verschillende vlakken ontwikkelen.
Skiën is mijn passie, mijn ding. Ik wil ik zo veel mogelijk mensen net zoveel plezier aan het skiën laten beleven als ik er aan had en nog steeds heb. En voor de skiërs die net als ik er van dromen om de top te halen, wil ik de optimale omgeving en faciliteiten scheppen om dit te kunnen bereiken.

Advertenties